Kunstnernes og de besøgendes oplevelse
Af Dorte Folkmann
Bragt i Kerteminde Ugeavis
ArtWeek – kunstens legeplads
-Kom og kig, det er som at se en bette sol dernede. Det jyske fornægter sig ikke, når bronzestøberen Michael Sasserson lokker folk hen til sin smelteovn.
Dernede står hans smeltedigel, og lige om lidt kan han hælde den glødende masse ned i sin form, der står parat. - Det er Lenes bryst, forklarer han og smiler skævt til gibsstøber Lene Bach-Lauritsen, som har leveret emne til støbningen.
Endelig kan Michael åbne sin form. Han har nu nok brugt for megen tid på snakken med publikum, for støbningen må gå om.
Det er sådan kunst bliver til. De får ideer, prøver af, prøver grænser, men oplever grænserne som en opmuntring til at eksperimentere videre. Kunst bliver til i processen. Kunstneren lever af tankernes og kroppens fordybelse i materialet. Ler bliver til bløde, runde krukker, til figurer, der fortæller historier, til former, der kan sættes sammen i mønstre. Bronze bliver til levende skulpturer, oliemaling og akvarelfarver stryges og pensles på lærreder, tager form og får liv, mens vi ser på.
Det er de to velkendte ildsjæle, Bente og Michael Grønlund, der for 9. gang har hentet skabende kunst til Lundsgård, lige her i det bløde Kertemindelys en sommerdag i 2022.
I alle hjørner af Anexet er kunstnere i gang. Bænke bliver fantasifuldt dekoreret for senere at blive solgt på auktion, i år til fordel for LINK. På gårdspladsen er der mere ild. Keramiker Lajla Holm brænder raku. Gråbrune krukker med kobbermat glasur sættes i den varme ovn, rødglødende tages de op og sættes i en gryde halm. Flammerne slår op om krukkerne, skaber dansende farver og mønstre. Ler og ild med en nutidig udgave af en ældgammel proces.
Et andet sted kører en motorsav og senere en larmende slibemaskine. Trækunstneren Rune Frederiksen er i gang med at skabe en træknude fra skoven om til en stor hjerteform. Efter al slibning og polering står træets årer og pulserer i sollyset. - Ja, du må røre, siger han og glæder sig, når vi lader hånden følge hans blanke skulpturformer.
-Stedet her er fantastisk, jubler Trine Panum, rækker armene op mod de rå bjælker og strejfer sin kind med et ekstra penselstrøg. Dybt inspireret fortæller hun og andre kunstnere om, hvad de har gang i. - Folk er så søde, siger Lisbeth Dahl, - vi hjælper hinanden, giver gode råd og ideer. - Det er ikke bare en udstilling, siger Rune, - det er en kunstnerkoloni.
-Det er som at komme hjem, siger jyden Michael med al solens varme i de glade øjne, mens han ser sig om på gårdspladsen, som endelig igen huser ArtWeek. Efter flere års fravær er det et gensyn, der glæder mange kertemindere. Byen har været hjemsted for så mange kreative mennesker og er det stadig, et naturligt valg for et arrangement som ArtWeek, som på én gang er udstilling og arbejdende værksteder. Og lige så spændende det er at følge processen rundt om på staffelier og ved arbejdsborde, lige så godt er det at se de mange kunstværker, der hænger på vægge og udstilles på bænke, gulv og hylder. Vi ser de mange aspekter af menneskelivet træde frem i billedfladerne, vi ser farvers eget liv, vi ser former der vækker genkendelse eller undren.
ArtWeek er en gave til Kerteminde. Den er blevet godt modtaget i byen, mange har glædet sig og elsker at fordybe sig i kunsten. Men hvad med byrådet? Har de mon bemærket, hvad de her har fået foræret? Gaver betaler man ikke for, men gør giveren en stor glæde ved at tage imod den med taknemmelighed og opmærksomhed. Man må også godt give noget til gengæld.
Næste år, kære byrødder, får I chancen. ArtWeek kommer igen i 2023 og vil elske at blive favnet af jeres støtte - også gerne med et tilskud. Det er et stort og krævende arrangement, som også gavner de mange godgørende formål. Kerteminde har al mulig grund til at støtte Grønlunderne, de to energiske mennesker, der stadig også har hjemme her.
Kerteminde er kulturens by, og kultur er ikke bare cykler, vandski og sejlskibsrace. Kultur er i høj grad musik, litteratur og den bildende kunst. Sidstnævnte får igen et pust til ArtWeek 2023.
Michael Sasserson
Kære Michael og Bente
Endnu engang gjorte I det. Holdt Danmarks dejligste udstilling. Art Week er helt specielt for mig, her startede jeg i 2011 som helt ny inden for det at lave skulpturer. Det jeg oplevede dengang var en helt ny verden inden for kunst. Fællesskab med ligesindede, publikum der fordybede sig og jer der bare ville kunsten og os kunstnere det bedste. I har givet mig så meget igennem alle de år jeg har deltaget i Art Week, at jeg har svært ved at udtrykke mig på ord, hvor dybt taknemlig jeg er for at kende et ægtepar som jer, der i den grad har været rollemodeller når jeg selv har lavet udstillinger. I skaber kæmpe kunstriske ringe i vandet og det spreder sig til alle der elsker det kreative og ikke mindst livet.
Kram og tak Michael Sasserson
Karen-Lisbeth Rasmussen
Kære Michael og Bente.
Jeg var jo noget i tvivl, om jeg med mit tegl-projekt kunne passe ind i kunsteventet mellem alle malerne. Det ved jeg ikke om jeg gjorde, men jeg fik det ud af ART.WEEK, som jeg ønskede. Jeg fik masser af snak og respons og fik afprøvet om mine visioner finder vej til andre. Der er ikke mange steder, hvor man kan udstille og afprøve idéer og visioner – uden at det er forbundet med direkte salg. Det fungerede rigtig godt her. Efterfølgende har jeg fået et par interessante henvendelser, som jeg nu arbejder videre på. TAK fordi I tog slæbet med det store arrangement.
Bedste hilsner fra Karen-Lisbeth
Tine Lindvig
Det var som sædvanligt en formidabel uge i skønne omgivelser med skønne gæster og kolleger. Selv om der selvfølgelig gerne måtte komme endnu flere gæster, så elsker jeg, at folk ikke står i nakken af hinanden, og at der er tid til nogle længere snakke med med gæster og kolleger. Både uformelt fis og ballade og de mere nørdede og tekniske snakke.
Selv om jeg er helt flad i flere uger efter ArtWeek, så bliver jeg i den grad også ladet op og står altid tilbage med et kæmpe kreativt energiboost og ekstra lyst til at komme i sving hjemme i atelieret. Jeg synes, kunstnerkoloni er en rigtig god betegnelse for ArtWeek.
Niels Steen Sørensen
Kunstnere arbejder forskelligt. For mig er hovedformålet at skildre hvad der dukker op i mit hoved så ærligt som muligt. Jeg opsøger emner som optager mig og søger at skildre hvad der dukker op uden filter og dybe overvejelser. Bliver ved, ofte over meget lang tid, til maleriet falder i hak – giver mig fred. Oftest foregår denne afsøgning for mig alene i mit atelier og jeg skal passe på ikke at blive overfaldet af rutinerne = det der er lykkedes før. - Gentagelserne, som er så nærliggende.
At sige ja til et samvær med dygtige kollegaer en hel uge, at snakke med dem, se hvad de laver, og så kaste sig ud i sit eget, er livgivende og ændrende. Jeg føler et incitament til at yde mit bedste – en konkurrence med mig selv om at nå længere ind og jeg føler at den uge giver uvurderlig næring til den proces. Jeg glæder mig til at prøve det igen.
Michael Bøgh
At komme på ”kunstnerkoloni” betyder meget for mig. Det er en vigtig ”gulerod” gennem året. Når man får en bekræftelse på at man kan få lov til at deltage på artweek bliver man ”beæret”, … over at blive en del af alle de dejlige kunstnere der deltager og over det høje niveau jeg fornemmer at den samlede udstilling har. Det var tredje gang for mig, her i år. Jeg var med de første par år, ..har så haft en pause, og var igen med i 2022.
Der har været meget forskel på de enkelte år. I år var det hele samlet i Annexet på godset Lundsgård. Det gjorde at det blev mere en ”helhed”. Vi kunstnere kom til at føle en ”samhørighed”, da vi gennem en uge var meget tæt sammen. Jeg tror også publikum fornemmede at vi var en enhed. For dem var det også nemt at udstillingen var samlet 1 sted. Det var ligeledes nemt for de kunstnere der lavede ”Events”. Det hele gik op i en højere enhed. For mig var succeskriteriet ikke udelukkende hvor meget jeg solgte, men derimod kontakten til de øvrige kunstnere. Jeg blev inspireret og motiveret af at være så tæt og så længe sammen med kunstnerkollegaerne. Desuden synes jeg at jeg fik nogle gode snakke med dem der kom og så udstillingen. For at det hele skal kunne lade sig gøre, kræver det en kæmpe indsats rent organisationsmæssigt og praktisk. Her skal Bente og Michael Grønlund have en stor tak.
Lene Bach-Lauritsen
Jeg bliver glad og varm indeni når jeg tænker tilbage på ArtWeek Kerteminde. Det var som en stor og levende kunstnerkoloni - og jeg var med :) og det var sammen med en masse andre kunstnere. Jeg oplevede engangement og glæde omkring mig, både med de andre deltagende kunstnere og med publikum. Det blev til mange gode og inspirerende snakke med kunstnerkolleger og med publikum. Her og der samtaler omkring kunsten, der skabte undren og spørgsmål som jeg elsker at opleve. Det var en helt særlig oplevelse at kunne gå rundt mellem alle de forskellige kunstnerstande og se de forskellige udtryk og former og se og høre om de andre kunstneres arbejdsmetoder og teknikker.
ArtWeek var også en helt unik mulighed for at samarbejde med andre kunstnere og udføre eksperimenter og en oplagt mulighed for også inddrage publikum. I det hele taget var der en fed stemning - både intens og samtidig helt nede på jorden. Jeg vil elske at deltage igen.